De vaakst voorkomende aandoeningen bij paarden

Paarden kunnen net als mensen in hun leven te maken krijgen met allerlei soorten verschillende aandoeningen. Vooral wanneer paarden ouder worden, lopen ze meer risico ziek te worden. In deze blog vind je een overzicht van de meest voorkomende aandoeningen bij paarden per categorie. Wanneer je namelijk weet welke aandoeningen prevalent zijn, kan je rekening houden met de symptomen en kan je een mogelijke ziekte vroeg opsporen, waardoor hij vaak beter behandeld kan worden. 

Bewegingsstelsel

Paarden bewegen veel, en daarom kunnen ze tijdens hun levensduur last gaan krijgen van hun bewegingsstelsel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan blessures aan spieren, pezen of banden. Ook komen gewrichtsproblemen vaak voor bij paarden. Een oplossing daarvoor kan bijvoorbeeld het geven van paardensupplementen zijn. 

Spijsverteringstelsel

Een paard moet elke dag voldoende en de juiste voeding binnen krijgen om gezond te blijven. Er kan echter op verschillende plekken in het lichaam iets mis zijn, waardoor de spijsvertering van een paard niet meer optimaal werkt. Ten eerste kunnen er gebitsproblemen optreden, waardoor een paard niet goed kan kauwen. Ook kan er van alles mis zijn met de organen die verantwoordelijk zijn voor het verteren van het voedsel. Denk hierbij aan de slokdarm, de maag, de darmen, de lever en de nieren. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een slokdarmverstopping, waarbij er sprake is van een ophoping van voedsel in de slokdarm. Ook kan een paard last krijgen van diarree of slappe mest, waarbij de mest te snel door het spijsverteringskanaal is gegaan, waardoor er niet voldoende vocht is uitgehaald.

Hart & bloedsomloop

Ten slotte kan een paard last krijgen van het hart of de bloedsomloop. Zo kan er bijvoorbeeld een hartritmestoornis of een hartruis ontstaan. Het is belangrijk hier zo snel mogelijk bij te zijn, aangezien problemen in hart- en/of bloedvaten vaak een dodelijke afloop hebben indien ze niet snel behandeld worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *