Je paard op verantwoorde wijze voeden? Volg deze voedingswijzer

voedingswijzer paard

Wanneer je de eigenaar of de verzorger bent van een paard of een pony, dan heb je natuurlijk ook de verplichting om goed voor dit mooie dier te zorgen. Van een goede verzorging maakt een verantwoord voedingspatroon uiteraard een belangrijk onderdeel uit. Echter vindt lang niet iedereen het zo eenvoudig om te bepalen waar een gezond eetpatroon precies allemaal uit bestaat. Daarom hebben we in het restant van dit artikel een beknopte voedingswijzer paard uitgeschreven. In dit artikel lees je dan ook wat de belangrijkste voedingsmiddelen voor je paard zijn.

voedingswijzer paard

Ruwvoer

Het is in de eerste plaats belangrijk genoeg ruwvoer paard te geven. Ruwvoer zit namelijk boordevol vezels. Die zijn hard nodig om je paard zich energiek, gezond en gelukkig te laten voelen. Paarden hebben vergeleken bij andere dieren relatief veel vezels nodig. Deze komen dus in de vorm van ruwvoer, waarbij het doorgaans gaat om gedroogd ruwvoer. Daar mogen paarden dus volop van eten. Welk type ruwvoer je precies nodig hebt hangt onder meer af van het geslacht, de leeftijd en het gewicht van het paard in kwestie.

Basisstoffen

Naast voedingsvezels zijn er nog meer stoffen die in het eetpatroon van een paard echt niet mogen ontbreken. Het gaat hier dan om stoffen die moeten zorgen voor een goed en ontspannen functionerend maag- en darmkanaal en voor een naar behoren werkend immuunsysteem. Aan te raden is hiervoor op zoek te gaan naar voedsel dat rijk is aan mineralen (zoals magnesium, koper, zink en selenium), vitamine E, MSM, aminozuren en plantaardige vetzuren. Om het jou als consument wat makkelijker te maken zijn er speciale formules te koop waar veel (zo niet alle) van deze voedingsstoffen in zijn opgenomen.

Zout

Mensen die hun paard louter ruwvoer en een ‘formule’ geven zoals hierboven beschreven gaan op deze manier eigenlijk in de fout. Dit voedsel bevat namelijk niet genoeg natrium voor een paard. Dit is belangrijk, want een paard heeft een behoorlijke behoefte aan zout en natrium. Dit zorgt er namelijk onder meer voor dat vocht beter kan worden opgenomen vanuit de darmen. Als gevolg daarvan bereikt de mest naderhand ook de juiste, droge textuur. Het toevoegen van wat keukenzout aan het voedsel van paarden is dan ook zeker wel aan te raden.

Essentiële aanvullingen

Met ruwvoer, een formule en wat toegevoegd zout ben je er nog niet. Los van dit alles zul je er namelijk op toe moeten zien dat je paard altijd alle essentiële vitaminen en mineralen binnen krijgt. Voordat je begint te overwegen producten als supplementen te kopen is het wel aan te bevelen eerst nauwkeurig te bekijken welke bouwstoffen je paard al uit de formule haalt. Bouwstoffen die eventueel ontbreken kun je dan op een andere manier proberen toe te dienen. 

Verder kan het in specifieke gevallen zo zijn dat je paard behoefte heeft aan extra eiwitten. Dit geldt vooral in situaties waarin je paard veel energie verbruikt en dus ook wel wat extraatjes kan gebruiken. Extra eiwit zou je kunnen toedienen door middel van krachtvoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *