Paardensport: hier zijn enkele varianten van deze ruitersport

Paardrijden op zichzelf is al een leuke en intensieve activiteit. Men denkt dat je niet veel beweegt (je zit immers grotendeels op een paard), maar het tegendeel bewijst zich! Bij het paardrijden worden beide benen ingespannen, om zo de juiste instructies te geven aan je paard. Het mag wel zo zijn dat het paard alles voor je doet, maar jij als rijder bent degene die de signalen geeft! Een rechte rug, sterke benen en stille handen zijn enkele voorbeelden die aantonen dat paardrijden fysieke en mentale energie vereist.

Bovendien zijn er verschillende vormen van paardrijden op recreatief, competitief en professioneel niveau. Voordat je alle (dure) spullen van de ruitersport webshop aanschaft, kijk eerst welke vorm jouw het meeste aanspreekt. Wij hebben een paar voor jou op een rijtje gezet.

Varianten van ruitersport

Een veelvoorkomende vorm van paardrijden (en die ook dus het meest bekend is) is dressuur. Dressuur is de basis voor alle soorten vormen van paardrijden. Het draait hier om de gymnastische vorm, waarbij je jouw paard leert te gehoorzaam aan de hand van jouw acties. Deze sport wordt ook beoefend op de Olympische Spelen. Bij dressuur zijn er verschillende soorten wedstrijden voor alle niveaus, dus voor jongeren, maar ook op professioneel, internationaal niveau. Dressuur hoef je niet alleen te doen: dit kan je ook in teamverband doen, zoals in een viertal of zestal. Dressuur is dus heel veelzijdig!

Andere varianten die jou en jouw paard misschien iets meer uitdaging geven zijn springen en eventingen. Bij springen draait het voornamelijk om je paard aan te leren om over bepaalde hindernissen te springen. Tijdens zulke wedstrijden leg je dan een parcours af van ongeveer 10 hindernissen en dit moet je dan doen zonder fouten te maken. Daarnaast is het ook belangrijk dat je dit doet binnen een bepaalde tijdsduur, dus snelheid is ook iets wat je jezelf en jouw paard moet aanleren. 

Hou je meer van afwisseling? Dan is eventing ideaal: hier wordt er gewisseld tussen verschillende vormen van actie. In eventing wedstrijden zijn er drie onderdelen: een dressuurproef, enkele hindernissen en een cross. Niet alleen moet je dus over hindernissen heen zien te komen, maar ook enkele dressuurproeven en een cross. 

Hou je van competitie en kan je meerdere dingen tegelijkertijd? Dan is horseball een ideale sport voor jou. Bij horseball speel je binnen een team en het doel is om op je paard te scoren in het doel van de opponent. Dit doel hangt een paar meters boven de grond, wat dus vereist dat je als paardrijder handig bent en een snel paard hebt. 

Een andere vorm van ruitersport is endurance. Bij endurance moet je lange tochten afleggen met je paard in de vrije natuur. Daarbij draait het niet alleen om je uithoudingsvermogen, maar ook snelheid en samenwerking tussen jou en jouw paard. Het welzijn van je paard staat natuurlijk voorop, dus je moet leren hoe je het beste jouw paard kan motiveren om lang door te blijven rijden op een hoog tempo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *