Voedingsbodem in je aquarium

De mening blijven hierover verschillen. Moet er nou wel of geen voedingsbodem in je aquarium? Eerder was het bijna verplicht om dit te hebben voor je vissen, maar nu is hier toch steeds meer twijfel over. Wat wij jou kunnen vertellen is dat het zeker niet verplicht is, maar dat dit echt verschilt per situatie. In deze blog lees je hier meer over!

Waarom een voedingsbodem?

Laten we eerst even beginnen bij voedingsbodem zelf. Een voedingsbodem is een laagje grond die onderin het aquarium wordt geplaatst voor vissen. Het voordeel van een voedingsbodem is dat het voedend is voor aquariumplanten. Dit zorg voor een schoner aquarium en meer zuurstof voor vissen. Je kunt het water ook schoon houden door het gebruik van juist voer voor vissen. Ga bijvoorbeeld voor diepvriesvoer van Baitshop!

Wanneer een voedingsbodem? 

Een aantal planten kunnen zonder voedingsbodem leven, maar er zijn ook een aantal planten die dit dus niet kunnen. Planten die zonder kunnen zijn de waterpest, Javamos, lilaeopsis novae zelandiae en Javavaren. Op het moment dat je kiest voor planten zonder voedingsbodem, raden wij wel aan om vloeibare plantenvoeding te gebruiken. 

Soorten voedingsbodems

Als je dan wil gaan voor een bodem is het wel belangrijk dat je weet welke bodem voedend is en welke niet. Kleibolletjes zijn voedend voor je planten en daarom zeer geschikt als voedingsbodem. Ook Akadama is goed te gebruiken als voedingsgrond, dit is een iets goedkopere versie van grond. Zand daarentegen ziet er mooi uit als bodem maar is zeker niet voedend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *